Az első dolog, hogy a feladatban szereplő fizikai jelenséget világosan értsük. Ebben a feladatban a teljes visszaverődés szerepel. Ezt láthatjuk a következő képen.
A kép a következő címről letölthető szimulációs programmal készült:
http://phet.colorado.edu/hu/simulation/bending-light
http://phet.colorado.edu/hu/simulation/bending-light

A fenti linkre, vagy a következő képre kattintva letöltődik egy sokoldalú optikai szimuláció, ebben dinamikus ábrák sorozata érhető el, mint a fenti kép is. A fényforrást "bekapcsolva", helyzetét változtatva vizsgálhatjuk a változásokat.
Fénytörés
Kattintásra indul

Az előzőhöz hasonlóan ez is csak egy fénykép egy tetszőlegesen beállítható szimulációról.    Ez a szimuláció itt érhető el:       http://nagysandor.eu/harrisonia/Refraction_HU.html

http://nagysandor.eu/harrisonia/Refraction_HU.html

A fizikai ismeretek birtokában elkezdhetjük a feladatunk megoldását GeoGebra programmal. Az adatoknak megfelelően, valódi méretekkel,  elkészítjük az ábrát. Itt is szimuláljuk, hogy a beeső fénysugár változtatása hogyan módosítja a sugár menetét. Megkeressük a feladatban leírt esetet. A beesési- törési-, visszaverődési szögek az ábráról leolvashatóak.

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.5 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)
A füzetünkben, vagy a képernyőn LaTex szövegszerkesztővel elkészíthetjük a megoldás részletes menetét, és a megoldás minden lépését numerikusan ellenőrizhetjük az ábra segítségével.
A fenti GeoGebra munkalap különböző formátumokban letölthető innen:
http://www.geogebratube.org/material/show/id/8766